top of page

Evenredigheidsrichtlijn

Ontwerp van KB bepaldende de lijst van de verpleegkundige technische verstrekkingen betreffende de basisverpleegkundige, alsmede hun uitoefeningsvoorwaarden.

Als Vereniging van Vlaamse Operatie Verpleegkundigen VVOV vertegenwoordigen wij alle verpleegkundigen werkzaam in het operatiekwartier, zowel HBO5 als bachelor.

In de operatiezalen en recovery dienen wij kwalitatief hoogstaande zorg te garanderen.  

Zowel de basisverpleegkundigen, als de HBO5, als de verpleegkundigen algemene zorg, als de gespecialiseerde verpleegkundigen zijn hier bij nodig.


 

De steeds veranderende technieken en de medische evolutie eisen een goede opleiding en levenslang leren.

De duidelijke omschrijving van de functie en bijhorende taken geven een garantie op de kwaliteitsvolle zorg op de afdeling.

De basisverpleegkundigen hebben hun plaats op de operatieafdeling, ondanks dat ze niet alle OK-gerelateerde handelingen mogen stellen.


 

Als vereniging namen wij deel aan de werkgroepen ter voorbereiding van de tekst, eveneens als lid van de Technische Commissie voor Verpleegkunde konden wij de tekst goedkeuren.

De nieuwe regeling biedt een oplossing voor een probleem dat al jaren bestaat en brengt transparantie over welke taken in het operatiekwartier aansluiten bij welke opleiding.

Alleen op deze manier zullen wij in staat zijn onze veilige, maar tegelijk complexe operatiezorg - eigen aan onze sterk innoverende en in complexiteit toenemende operatieprocessen - in de toekomst te garanderen.

 

Belangrijk:

het betreft hier een nieuwe opleiding, de functie en de handelingen van de basisverpleegkundige omschreven in dit voorstel, slaan niet op de huidige functie HBO5 verpleegkundigen

dit is een voorstel van koninklijk besluit; dat nog moet gestemd worden in de Kamer (waarschijnlijk op 22 juni 2023)

 

Hierbij wordt u geïnformeerd over 3 ontwerpen van het KB

Deze informatie wordt meegedeeld in het kader van de wet van 23 maart 2021 betreffende een evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan de invoering of de wijziging van een beroepsreglementering in de gezondheidssector.

Mededeling en mogelijkheid tot reactie tot en met 08/11/2023 op dit e-mail adres: nurseinfo-noreply@health.fgov.be  

Meer info over de evenredigheidsrichtlijn vindt u via deze link.

Logo FOD.png
bottom of page