top of page

FAQ

operatiekamer

Regelmatig worden er vragen gesteld over het lidmaatschap, opleidingen of de beroepstitel. Hieronder vindt u een oplijsting van de meestgestelde vragen en hun antwoorden.

  • Komen online lessen in aanmerking voor de BBT?

Indien de lessen door een school of organisatie georganiseerd worden met duidelijke afspraken en een bewijs van het volgen, dan komt het online volgen in aanmerking voor de BBT.​

  • Ik weet mijn lidnummer niet meer.

Stuur hiervoor een email naar administratie@operatieverpleegkundige.be

Alle info over het lidmaatschap vindt u terug onder het thema "Lidmaatschap". 

  • Kan ik de powerpoint verkrijgen van de bijscholing die ik gevolgd heb.

Indien de powerpointpresentaties verkregen worden van de lesgevers, dan worden deze doorgestuurd naar de deelnemers. 

  • Is er mogelijkheid om voor BBK peri-operatieve zorgen te gaan

Volgens het KB van 26 maart  2016 kan de beroepstitel behaald worden door een opleiding te volgen van 60 studiepunten na een bacheloropleiding. 

Alle BBT's en BBK's zijn reeds lang geleden vastgelegd in KB's. Toen is door de overheid i.o.m. de Federale Raad dat dit definitief was.  

  • Mag een verpleegkundigte met de erkenning van de BBT perioperatieve zorg na inductie van een patiënt zonder anesthesist in de zaal bij de patiënt blijven.

Als de annex V goedgekeurd wordt voor de BBT perioperatieve zorg, dan kan een BBT alleen in de zaal blijven en wordt een B2-handeling een B1-handeling.

Bijlage V geeft de lijst weer van de technische verpleegkundige verstrekkingen die door een arts kunnen worden toevertrouwd voorbehouden aan de verpleegkundigen die houder zijn van een BBT.

  • Mag een bachelor mondhygiëniste assisteren in het operatiekwartier bij stomato-ingrepen

De toegelaten handelingen van paramedische beroepen staan in het KB 28/03/2018. De plaats voor het uitvoeren van deze handelingen zijn niet bepaald. Dus dat kan in het OK. De handelingen zijn wel beperkt tot de mond-en tandzorg, dus niet voor andere ingrepen.

  • Waar kan ik terecht om mijn bijzondere beroepstitel aan te vragen?

De aanvraag van de erkenning moet gebeuren via de vlaamse overheid (https://www.zorg-en-gezondheid.be/zorgberoepen/criteria/nurse) Hier vindt u ook alle info waar u aan moet voldoen.

bottom of page